Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Udskriv arkitektkonkurrence!

I Grenå har man udover den hér på siden så velkendte Idégruppe flere andre grupper af borgere, der har gode idéer til byens fremtidige udvikling. Således har en anden gruppe – blandt andre flere af byens Venstre-folk – foreslået en splinterny bydel langs åen, kaldet Åbyen. Nu ser det ud til, at Grenå Kommune har valgt at sætte dette projekt i værk, men det er ikke lige meget, hvordan det gøres, pointerer et par fra Grenå hér:

”I avisen kunne man læse, at Grenå Kommune nu har tænkt sig at sætte skred i udviklingen af Åbyen. Det er glædeligt, at der nu omsider kommer gang i Åbyen, som kan blive en perle for byen, hvis det gøres rigtigt fra starten. Ifølge avisen er der tilsyneladende enighed i byrådet om, at ”det skal overlades til private investorer at få noget spændende ud af Åbyen. Det er helt forkert og kan udvikle sig til en katastrofe for området. Risikoen for, at man forspilder chancen for at etablere noget virkelig unikt, er i så fald stor. Byen risikerer, at investorer og total-entrepenører kaster sig ud i tilfældige projekter uden overordnet vision, ramme og styring.
Grenå Kommune bør straks udskrive en åben arkitektkonkurrence for hele området for at få idéer til en overordnet plan- og bebyggelsesstruktur, hvor muligheder og perspektiver i forhold til placeringen ved åen åbenbares, og hvor det belyses, hvordan bydelen forbindes til den øvrige by, ikke mindst bymidten. En sådan konkurrence burde for øvrigt for længst være udskrevet, så man nu havde haft de overordnede planer på plads, evt. en lokalplan, som investorer kunne generere projekter på.
Kommunen bør kun udstikke nogle overordnede rammer til, hvordan man ønsker området udviklet – gerne i dialog med byens borgere – og så lade professionelle aktører komme på banen. Skal der eksempelvis overvejende være boliger, udlejnings- og ejerboliger for at sikre social bæredygtighed, og skal der bygges i 5 etagers højde i høj arkitektonisk kvalitet, hvilket ville være attraktivt for dette bynære område. Skal der være erhverv, service og butikker i området? Skal der være kulturelle institutioner i området? Hvor store områder skal udlægges til grønne parker og oaser? Skal der sikres offentlig adgang langs åen? Skal der sikres plads til blivende kunst i bydelen? Skal det gamle el-værk bevares med en ny funktion?
En arkitektkonkurrence kan bringe kreative, nytænkende og bæredygtige idéer på banen uafhængigt af historiske og lokale bindinger. En arkitektkonkurrence kan åbne op for mangfoldigheden i området med forskellige befolkningsgrupper, nye former for erhverv, eksperimenterende boliger i et interessant samspil med naturen.
På baggrund af arkitektkonkurrencen vil kommunen kunne sætte fart i salget af storparceller til investorer i fri konkurrence om pris og kvalitet. Herved vil kommunen kunne vælge mellem flere projekter i forhold til både pris og kvalitet og derved sikre, at de overordnede intentioner opfyldes. Grenå Kommune kan blot kigge ud over kommunegrænsen for at se, hvordan andre provinsbyer bringer sig i fokus i disse år. Byer som Korsør, Haderslev, Nyborg og Ringkøbing har alle sat gang i udviklingen af deres gamle havnearealer med nye bolig- og erhvervsbyggerier. På få år er udviklingen i disse byer, hvis betingelser måske kan sammenlignes med Grenå, kommet op i et stort gear.
Andre kommuner som Esbjerg, Stenløse, Rønde, Rødekro og Kolding har gennemført konkurrencer for nye attraktive boligområder. Byggerierne skyder allerede op i stor fart.”
Skrevet af Else Brask og Jørn Juul Sørensen fra Grenå i Djurslands Posten d. 21. oktober

Kilde:

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam