Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Ang. en molbohistorie

Holger Frausing har på det seneste skrevet nogle virkelig oplysende artikler Stiften/Amtsavisen i anledning af Kolindsund-landmændenes ”tilbagelevering” af tonsvis af sten i Grenåen. Til avisen udtalte Venstre-manden Eyvind Vesselbo sig bl.a. om dén molbohistorie, der efter hans mening udspillede sig hér. Hertil siger den lokale naturfredningsforenings formand:

”Man må undres, når man i lokalavisen Århus Stiftstidende læser de mange mærkelige udtalelser i sagen om reetableringen af Grenåen.
Formanden for Folketingets miljø- og planlægningsudvalg, Eyvind Vesselbo, og formanden for Kolindsund Pumpelaug, Finn Prang Andersen, mener ifølge avisen, at Danmarks Naturfredningsforening (DN) har rettet et angreb på naturen ved at kræve en ulovlig opgravning af Grenåen udbedret.
D. 29. september citeres Eyvind Vesselbo således for at kalde det ”vold på naturen” og en ”molbo-historie”, at Pumpelaget skal genskabe, hvad de ulovligt har ødelagt. Ja, gu` er det en molbo-historie.
Men før man kalder genskabelsen af åen for en molbo-historie, skulle man måske sætte sig ind i det grundlæggende problem. Problemerne for landmændene i denne sag er ikke snævre juridiske fortolkninger af en firkantet lovgivning, sådan som Pumpelaget og Eyvind Vesselbo forsøger at lade det fremstå.
Det grundlæggende problem er jo, at de mange års dræning og dyrkning af Kolindsund har fået området til at sætte sig. Som følge heraf er det blevet mere vandlidende. Det betyder, at Pumpelaget nu er nødt til at grave endnu dybere i Nordkanalen og Grenåen for at aflede pumpevandet hurtigere. Og Kolindsund vil vedblive at sætte sig yderligere i de kommende år og vil blive endnu mere vandlidende. Det er hér, molbo-historien findes, fordi det simpelthen er at arbejde mod naturkræfterne.
Eyvind Vesselbo citeres d. 29. september også for at sige, ”at der var gang i forhandlingerne (med DN) om at finde en løsning på graveproblemet. Vi har muligvis meget forskellige opfattelser af fremdriften i forhandlingerne, som vi ikke vidste, at Eyvind Vesselbo var personligt engageret i, men da vi efter tre måneder og tæt på dead-line ikke havde modtaget nogen kommentarer til dét reetableringsforslag, DN havde sendt til Pumpelaget, var der for os ingen anden udvej om at bakke op om Skov- og Naturstyrelsens reetableringspåbud.
Så sagen er, at Pumpelaget ikke har kendt sin besøgstid. Landmændene må derfor nu et år efter den ulovlige opgravning lægge sten og grus tilbage i åen. Men problemet er selvfølgelig ikke løst. Uanset hvor meget, Pumpelaget pumper og dræner, vil Kolindsund blive ved med at sætte sig.
Vil Pumpelaget og Eyvind Vesselbo fortsætte med at lave stadigt mere kortsigtede løsninger, eller ønsker man en langsigtet løsning i området, som giver mening?”
Skrevet af formanden for Danmarks Naturfredningsforenings Grenå-afdeling, Lars Sloth fra Grenå, i Randers Amtsavis lørdag d. 4. oktober

Kilde:

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam