Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Den falske forklaring

Vi har før beskæftiget os med diskussionerne omkring regeringens miljøpolitik, som i dag får følgende ord med på vejen fra den tidligere minister på området:

”Jyllands Posten har i flere reportager dokumenteret de omfattende nedskæringer på miljøområdet efter regeringsskiftet. Senest har bladet påpeget det store antal fyringer af skovfogeder, som regeringen vil gennemføre frem til 2007.
I alt drejer det sig om reduktion fra 270 til 217 medarbejdere, og der er ingen sikkerhed for, at det standser her. Skovarbejdernes antal skal også reduceres. Fra 591 i år til 515 i 2007. Og det er oven i de massefyringer af skovarbejdere, der har fundet sted siden 2001, da 253 stillinger som skovarbejdere er blevet nedlagt. De fleste af de nye nedlæggelser sker i de kommende måneder.
Men opgaverne med at passe 200.000 ha (200 gange Dyrehaven i København eller Marselisborgskovene i Århus) skove og naturområder skal stadig klares.

Små besparelser
Det bliver bare dårligere over for naturen og over for publikum. Og i virkeligheden sparer staten meget lidt ved fyringerne. De, der mister deres arbejde, er typisk over 50 år, og deres chancer for at finde andet arbejde nærmer sig nul.
Det fortsatte attentat mod naturindsatsen i Danmark er ideologisk bestemt. Samtidig skæres der - pga. de elendige træpriser - fortsat ned i privatskovbruget (som står for to tredjedele af Danmarks skovareal). Oven i kommer så reduktionen af de almindelige naturbevillinger - fulgt op af besparelser i amt og kommuner som følge af de stramme rammer.
Før valget lovede regeringspartierne - så vidt jeg husker - at der ikke skulle ske nedlæggelse af skovdistrikter, og man var imod centralisering. Men i dag lyder der andre toner. Nu skal Hanherred lægges ind under Thy. Ulfborg skal ind under Klosterheden. Aabenraa ind under Gråsten. Tisvilde ind under Frederiksborg osv.
I alt nedlægges fem distrikter, og afstanden til borgerne øges yderligere. Samtidig sker der en centralisering i udvalgte distrikter, så de øvrige distrikter mister arbejdsopgaver.
Endelig er der forringelserne i loven om naturbeskyttelse og kystbeskyttelse, som vi stadig venter på. Dog kan vi glæde os over - bl.a. takket være JP - at Naturklagenævnet er reddet, håber jeg.

Mod flertallets ønske
Befolkningen ønsker ikke at nedprioritere naturbeskyttelsen og plejen af vore skove. Vi ønsker mere skov og en rigere natur i Danmark. Så regeringen fører en naturpolitik direkte imod befolkningens ønsker.
Når regeringen og V-politikerne skal forsvare de groteske nedskæringer, bruger de ofte den forklaring, at de jo kun er optaget af at beskære »Svend Aukens imperium.«
Påstanden er, at i mine ni år som miljøminister fik miljø- og naturpolitikken lov til at brede sig urimeligt. Masser af stillinger og bevillinger, som der ikke var sagligt behov for.
Men den forklaring er falsk. Bortset fra bevillingerne til miljøbistand i udlandet og tilbagebetaling af CO2-midlerne til industrien skete der ingen samlet forøgelse af bevillingerne i min tid i forhold til betingelserne under mine borgerlige forgængere.

Antallet faldt
Hvis vi tager ansatte i skoven som et konkret eksempel, var der ved min tiltræden i januar 1993 1329 ansatte i skoven. Antallet ved min fratræden i november 2001 var 1017. Der blev altså færre, ikke flere ansatte.
Vi rationaliserede og mekaniserede i min tid selve skovdriften, og samtidig opprioriterede vi naturplejen og publikumsbetjeningen.
Der skete ingen fyringer. Og jeg sagde nej til centraliseringen af statsskovene.
Nu skæres hele området ned. Der centraliseres, og man går nu i gang med at sælge ud af de danske skove - blot for at tilfredsstille en negativ ideologi - og ikke noget som helst andet.”
Skrevet af Svend Auken, medlem af Folketinget (S), i Jyllands Posten d. 30. september

Kilde:

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam