Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Pas på med alle de master!

Den tidligere socialdemokratiske borgmester i Langå, Kaj Møldrup Christensen, er en ivrig debattør. I dag lufter han sin bekymring for konsekvenserne af alle de nye master i landskabet, når den næste generation af mobiltelefoni snart skal indføres:

”Der er fare for, at landskabet vil blive plastret til med hundredvis af nye master, efter at staten har delt fire licenser ud til etablering af et ”tredje-generations mobilnet” i Danmark.
Hvert af disse fire telenet ventes at skulle etablere ca. 2.000 stationer med kabiner til teknik og antenner eller et par tusind mere end i det nuværende system.

En del af de stationer bliver måske etablerede i samme master og på samme bygninger som de eksisterende, men selskaberne vil sikkert forsøge at få en del nye master placerede i det åbne land. Lige som det skete for fire-fem år siden i forbindelse med etablering af det såkaldte GSM-net.

Dengang måtte der lovgivning til for at tvinge udbyderne til at søge at udnytte master i fællesskab.

Loven eksisterer stadig, og sammen med Planlovens bestemmelser burde den være et godt redskab for myndighederne til at sikre rimelige løsninger for landskabet. Måske er opgaven så omfattende, at der er brug for koordinering på tværs af kommune-grænserne via amterne.

De flere tusinde sendemaster til det nye mobilnet, som åbenbart skal rejses, får også debatten om mulige sundhedsfarer ved elektro-magnetisk stråling og mobiltelefoner til at blusse op igen.

En lektor fra Institut for Biokemi ved Århus Universitet har således kaldt det ”historiens største forsøg med stråling direkte på mennesker”. Samtidig bliver det anført, at en sådan stråling kan medføre kræft i hjernen, og umiddelbart er der risiko for søvnbesvær og ubehag.

Over for dét står, at Kræftens Bekæmpelse tidligere har undersøgt forekomsten af hjernekræft og leukæmi blandt en halv million brugere af mobiltelefoner og sammenlignet dem med baggrunds-befolkningen, men der var ikke flere tilfælde af kræft blandt mobiltelefon-brugerne.

Alligevel burde tvivlen vække til eftertanke og sætte en dæmper på det helt hysteriske misbrug af mobiltelefoner, f.eks. blandt børn og unge. Et fantastisk arbejdsredskab bliver af alt for mange – også voksne – brugt til tant og fjas, og dét fortjener ikke flere master i naturen.”

Skrevet af det socialdemokratiske medlem af Udvalget for Teknik og Miljø i Århus Amt, Kaj Møldrup Christensen, i Randers Amtsavis mandag d. 22. september

Kilde:

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam