Tak til
 






  
05/05 2023

Skal vi have større kommuner?

Borgerne på Djursland må vist siges at være stærkt delte i dette spørgsmål, mens mange af kommunalpolitikerne allerede har meldt ud, at de i princippet er parate til at lægge kommuner sammen.

Rundt omkring på det ganske Djursland har der allerede været taget de første skridt til i alt fald i teorien at finde mulige partnere i dette spil. Både Grenå-borgmester Gert Schou og vores egen (nu socialdemokratiske) politiker Malte Larsen (og i øvrigt også borgmester Jens Peter Jellesen i et TV-indslag forleden) har slået et kraftigt slag for at lægge alle 8 kommuner sammen til én stor Djurslands-kommune.

En ganske interessant tanke om således at forpligte samtlige djurslændinge på det samme projekt uden skelen til regionale forskelle og tidligere tiders stridigheder mellem eksempelvis Grenå og Ebeltoft.

Ved forskellige borgermøder og interne politikermøder forskellige steder på Djursland har det hurtigt vist sig, at denne fællesdjurske ånd nok slet ikke findes ret mange steder.

De 8 kommuner har vidt forskellige interesser og vilkår: Rønde og Rosenholm (de rige kommuner) vil meget gerne knytte sig til Århus, Rougsø og Sønderhald til Randers o.s.v – og kun sammenlægninger af 2-3 kommuner ser ud til at komme på tale – hvis ikke det hele ender med, at den med spænding imødesete rapport fra Strukturkommissionen fører til et ministerielt påbud om endnu større enheder.

Mærkeligt har det i øvrigt været at opleve, at i de første sonderinger om mulige sammenlægningspartnere har det været ganske småt med frierierne til Nørre Djurs.
Borgere og politikere har ét til fælles: en stor tvivl angående fordele og ulemper ved disse sammenlægninger, og det er svært at overskue konsekvenserne, hvis man vælger at lade det rationelle gå forud for det nære demokrati. Det er bemærkelsesværdigt, at langt de fleste både borgere og politikere er rørende enige om, at enten skal man bevare de små kommuner med et udstrakt tværdjursk samarbejde, eller også skal man lægge dem alle sammen sammen. ”Nørre Djurs”, siger hjertet – ”Storkommune”, siger forstanden.
Men dét, det i den sidste ende handler om, er hvilke opgaver, Strukturkommissionnen og den efterfølgende bearbejdning kommer frem til med hensyn til hvilke opgaver, kommunerne for fremtiden skal tage sig af. Dét bliver altafgørende for, om vi overhovedet skal lægges sammen eller hvad.
Skrevet af Rex

Kilde:

Rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam