Djurslandsportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Livestream foredrag fra Aarhus Universitet i Grenaa og Ørsted om Inspiration Fra Naturen tirsdag d. 14/11 kl. 19-21

Velcro er en imitation af planten burre, idéer til medicin udspringer af dyr, der er immune for kræft, og fremtidens kirurgi byder måske på lim inspireret af blåmuslingernes. Hør hvordan naturen inspirerer forskerene til nye, revolutionærende opfindelser. Foredrag ved professor i zoofysiologi Tobias Wang, Institut for Bioscience, Aarhus Universitet
og lektor i kemi Henrik Birkedal, Institut for Kemi, Aarhus Universitet. - Der er fri entré.



Burre.
Dyr, planter og bakterier har løst masser af deres egne problemer gennem evolutionen. Når vi lader os inspirere af naturens måde at løse problemer på kaldes det biomimik. Tænk på planten burre, der fæstner sig i dyrs pels for at sprede plantens frø. Burrer ledte til et af de første eksempler på såkaldt biomimik - nemlig burrebånd, velcro, som nu har fundet vid udbredelse.

Ud over denne direkte kopiering af et biologisk design, opnår vi gennem vores forståelse af biologiske principper inspiration til at tænke på nye måder inden for f.eks. arkitektur, materialevidenskab, kemi, nanoteknologi og medicin.

Gennem en række eksempler fra biologiens verden vil du høre om hvordan forskere inspireres af naturens opfindelser til at tænke på nye måder og finde nye materialer og teknologier.

Du vil f.eks. høre om hvordan dybhavssvampes skeletter af glas illustrerer arkitektoniske designprincipper. Et andet eksempel er planten kandebærer som har udviklet en kandeformet skål der under den rette luftfugtighed kan blive så glat at myrer og andre smådyr glider ned i kanden hvor de bliver spist. Dette har givet inspiration til at udvikle en helt ny klasse af materialer hvis egenskaber kan ændres så de bliver spejlglatte.

Hør også hvordan nøgne ørkenrotter, der lever i underjordiske huler i Afrika, har givet ny inspiration til at forstå sammenhængen mellem kræft og aldring, og hør hvordan slangegift har haft betydning for behandling af mennesker med forhøjet blodtryk, og se eksempler på dyr der kan gendanne arme og ben efter amputationer. I danske farvande har forskerne fundet inspiration fra blåmuslingers evne til at holde sig fast i det bølgeombruste kystmiljø. Muslingerne bruger en lim, der gør det muligt for dem at sætte sig fast på alverdens overflader, sågar på teflon som ellers er kendt for at være "non-stick". Blåmuslingens lim-kemi giver nu inspiration til nye materialer, der forhåbentligt kan bruges i stedet for f.eks. tråd ved kirurgi.

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

På Djursland kan du se foredraget både i Grenaa og i Ørsted på flg. adresser:
Grenaa gymnasium
N. P. Josiassensvej 21
8500 Grenaa
Tlf: 87584050
Fax: 87584060
www.grenaa-gym.dk

og
Ørsted Bibliotek
Rougsøvej 73 B
8950 Ørsted
Tlf: 86488548
www.norddjursbib.dk

Kilde: Aarhus Universitet.

Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam