Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Vores fælles natur

Det er ikke meget, vi hér på redaktionen har fulgt med i Jyllands Posten i sommerferien, men vi kan forstå af dagens avis, at den tidligere socialdemokratiske miljøminister Svend Auken i kraftige vendinger har skældt ud på den nye regerings politik på området. For et par dage siden blev han bakket op heri på lederplan af Jyllands Posten, og i dag kan vi så bringe den nuværende miljøministers svar på tiltale. Han skriver følgende:

”Jyllands-Posten erklærer sig i sin leder 6/8 enig i Svend Aukens kritik af regeringens og min forvaltning af miljøet. Jyllands-Posten bebrejder mig »en manglende vilje til at fastholde miljøet og den danske natur som et fælles eje til fælles gavn for nuværende og kommende generationer.«

Det er en kritik, som rammer helt ved siden af. Min og regeringens miljøpolitik forbedrer miljøet og naturen. Og den bygger på en grundsætning om, at den danske natur netop er et fælles eje, at vi alle har et ansvar for dens tilstand - og mulighed for at nyde den.
Svend Auken afslutter i sit indlæg i JP 5/8 sin såkaldte "grønne krigserklæring" med et udsagn om, at »Danskerne er med os, hvis de finder ud af, hvor galt det står til.« Og galt står det til. Med kritikken, men ikke med miljøet. Mens oppositionen fortsat vælger at bruge kræfterne på brok, leverer regeringen nemlig miljøresultater på stribe.
Lad mig fra naturområdet for eksempel nævne:

Tre pilotprojekter til nationalparker er i gang, og tre mere er på vej. 254 internationale naturbeskyttelsesområder er udpeget, og godkendt af EU.
Tre nye fuglebeskyttelsesområder, hver på størrelse med Falster.
Strandbeskyttelseszone fastlagt over hele landet på 300 meter fra vandet. Op til 70 pct. mere skovrejsning om året gennem nye partnerskaber.
Aftaler om mere end 4000 ha ny skov omkring København, Århus og Aalborg i de kommende år.
Et nationalt skovprogram med vægt på naturnær skovdrift. 50 mio. kr. ekstra til den danske natur. Nye 13 mio. kr. til velfærdsfremmende initiativer i naturen. Og allerede nu en aftale om yderligere 60 mio. kr. ekstra i 2004.

Centrale spilleregler
En aftale med Danmarks Naturfredningsforening, Dansk Landbrug, Friluftsrådet og Dansk Skovforening om nye og bedre adgangsmuligheder for befolkningen til naturen.
Eksempler på andre miljøområder:

14 millioner til drikkevandsproblemer. Bedre overvågning af dioxin. En klimastrategi og nye skrappe regler for de stærkeste drivhusgasser. Styrket indsats mod kviksølvproblemer. En pesticidhandlingsplan og indgreb mod Glyphosat.
Afvikling af hormonforstyrrende stoffer i badeudstyr. Forbud mod anvendelse af forsøgsdyr til kosmetik. Halvering af tungmetalindholdet i bundmaling. En handlingsplan for miljø og sundhed og et nyt informationscenter.
Hertil kommer bl. a., at regeringen under EU-formandskabet sidste efterår skabte europæisk enighed om flere miljøsager end noget tidligere dansk EU-formandskab - og et af de største antal nogensinde.
Kort sagt: Vilkårene for vores fælles miljø og natur er forbedret betydeligt, siden regeringen kom til.
Ingen miljøpolitik uden et sæt centrale spilleregler, som sikrer de nationale hensyn.
Men ifølge JP skal den overordnede beskyttelse af alt, hvad der »hører ind under begreberne miljø og natur,« varetages centralt. Årsag: Kommunerne viser »som regel vilje til at spolere naturen, så snart de i praksis får muligheden for en hurtig økonomisk gevinst.«
Jeg kunne ikke være mere uenig. Danske amter, kommuner og borgere leverer en enorm indsats for at forbedre vores fælles natur og miljø.

Lokal forankring
Og den centrale miljøpolitik hænger ikke sammen uden lokal forankring. Det er en utopi - og et centralistisk tilbagetog af dimensioner! - at tro, at dansk miljøpolitik kan føres fra Christiansborg alene.
Jeg tilslutter mig gerne dem, som efterspørger "et kvalificeret, grønt modspil".
Debat kan vi ikke få nok af. Hvis den vel at mærke bygger på et kvalificeret grundlag og ikke tager afsæt i et opgør med så vigtige byggeklodser i vores demokrati som nærhed og lokalt medejerskab.
Regeringen vil efter sommerferien fremlægge nye forslag til, hvordan naturens vilkår forbedres yderligere. Det målrettede arbejde fortsætter.”
Skrevet af Hans Chr. Schmidt, miljøminister (V)

JYLLANDS-POSTEN SVARER:
”Ministerens bekymring for miljøet som vores fælles ansvar kommer ikke fuldt ud til udtryk i hans handlinger. Seneste eksempel er ændringen af klagestrukturen, som bemyndiger kommunerne til at skønne, om de varetager de miljømæssige hensyn betryggende.
Kommunerne skal altså i disse sager føre tilsyn med sig selv. Det er ikke spor betryggende, og hvis ministeren påstår det, er vi ikke trygge ved hans politik.”

Kilde:

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam