Djurslandsportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Stop så det sprøjtepis

Torben Hansen, Randers, MF (S), Miljøordfører, fortæller hér at sundhed, fødevaresikkerhed og grundvand fra nu af altid skal komme i første række.


Torben Hansen.
"Danskernes sundhed, fødevaresikkerheden og grundvandet skal altid komme i første række. Derfor lancerer vi nu en sprøjtemiddelstrategi, der skal bremse ti års stigende brug af sprøjtemidler. Det betyder bl.a. strengere straffe for ulovlig brug af importerede og forfalskede sprøjtemidler.

Socialdemokraterne vil beskytte danskernes fælles ressource, drikkevandet. Derfor en ny ambitiøs sprøjtemiddelstrategi der hjælper sundheden, naturen og vandmiljøet. Siden 2007 er belastningen af miljø og sundhed steget med 35 %. Den udvikling skal stoppes og rulles den anden vej, og målsætningen er klar: Miljøbelastningen fra sprøjtemidler skal reduceres med 40 procent allerede ved udgangen af 2015 set i forhold til 2011 - først og fremmest til gavn for drikkevandet og danskernes sundhed.

Ud over strengere straffe for ulovlig brug af sprøjtemidler vil regeringen også indføre en skærpet kontrol med brugen af de farlige kemikalier. Der skal være en balance mellem landbrugets interesser og beskyttelse af miljøet. Men er der den mindste tvivl, skal naturen, miljøet og det rene drikkevand i den danske undergrund komme først.

Regeringens plan går ud på at lave en styrket indsats for at beskytte vores grundvand, så også den næste generation kan få glæde af noget af verdens reneste grundvand. Borgerne skal kunne føle sig trygge ved, at vandet der tappes fra hanerne ikke indeholder rester af skadelige sprøjtemidler. Det samme gælder de danske fødevarer, hvor en skærpet myndighedskontrol skal sikre, at vi ikke går på kompromis med vores fødevaresikkerhed. Derfor skal der være en skrappere procedure for godkendelse af sprøjtemidler, så de der udgør en risiko, kan blive holdt helt ude af det danske marked.

Derudover skal der investeres i forskning og teknologi, så vi hele tiden sikrer, at Danmark udvikler sig i en retning, hvor bæredygtige og grønne løsninger er med til at sikre drikkevandet, sundheden, naturen og de fødevarer som vi spiser hver dag.

Indtil videre har regeringen hævet afgiften på de mest belastende sprøjtemidler, lavet borenære bskyttelsesområder og stillet krav til erhvervenes sprøjteudstyr. Nu går vi skridtet videre med en ambitiøs strategi, der nedbringer brugen af sprøjtemidler."

Kilde: Adresseavisen Syddjurs, mandag d. 26/11.

/Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam